dijous, 19 de juny del 2014

Els formatges catalans (III) - Avui, formatge sobre llit de patates al forn


Formatges artesans catalans

Diari d'un viatge pel món dels sabors (III)


Quina descoberta la d’ahir! El formatge em va agradar pel seu nom, alguna cosa provoca la decisió d’escollir una varietat abans d’un altre quan hi tant per escollir. Es tracta de l’Ermesenda, nom de ressonàncies històriques a Catalunya, d’Eroles. La decisió no tenia res a veure amb el que estàvem parlant en Josep, propietari juntament amb l’Imma, de la Lleteria de Sant Cugat, productors ells mateixos d’alguna de les nombroses varietats que ofereixen en el seu establiment del Mercat de la Torreblanca. Ja li havia posat l’ull al formatge Ermesenda d’Eroles feia dies, justament pel seu nom, no per cap altre raó especial.

Parlem-ne del formatge en qüestió, produït al Mas d’Eroles, a Adrals, a l’Alt Urgell, 



especialitat en particular que ha rebut diversos premis des de l’any 2005:

Està fet amb llet crua de vaca, coagulat pel tipus enzimàtic i utilitzant quall d’origen animal. La maduració té un mínim de 90 dies. Dóna una textura elàstica i entre cremós a molt cremós. Pel que fa al gust, és potent, així com l’olor, i persistent.

La meva relacio amb el tema de les olors té història llarga i un altre dia, parlant del puit blanc de la Valette, en parlarem. L’olor de l’Ermesenda és d’aquells que em tira enrere. Una mica, no massa, però sí n’hi ha prou per fer que ja entri amb prevenció. Aquest tema de l’olor del formatge, com en altres productes d’alt nivell, té una recomanació que cal tenir en compte: deixar airejar el formatge un cop li treus el plàstic. Ha de respirar i després guardar-ho a la nevera embolicat –com la resta de bons formatges- amb un drap, millor si és de cotó. Natural amb natural.

La prevenció provocada per l’oloreta del formatge desapareix un cop el tasto. Boníssim. Intens, sí. Gustós, dels que de seguida et fan pensar en agafar una copeta de vi negre d’aquest que tant m’agrada, el del Priorat. I si no, un Gandesa, que també està bé. El formatge en qüestió té un puntet de res, jo li trobo, de picant. Té personalitat.

I encara que està clar que és dels ideals per menjar sol, amb alguna torrada però no gaire, algunes panses, raïm, i la copa de vi –el porró també és admès però sense gasosa-, m’agrada la recepta que recomanen al Mas d’Eroles, basada en un preparat típic de la regió de la Savoia.




Formatge amb llit de patates al forn

Bullim les patates amb la seva pell, un cop rentades (rentar primer les patates, consell pels cuiners principiants, que de tot s’ha vist per aquests móns de Déu). Les tallem a rodanxes i les repartim al fons d’una font untada amb oli d’oliva. Poc, com poca serà la sal, millor si és d’escames, la sal maldon, que hi posarem amb prudència per sobre.

Al damunt de les patates, llesques del formatge Ermesenda d’Eroles i repartirem un polsim de grans de comí pel damunt. Recordem que el comí, a més d’aromàtic, és excel·lent per la digestió.

Introduïm la font al forn, ja prèviament escalfat a uns 160 graus i deixarem que el plat cogui durant uns 10-12 minuts, tot depèn del gruix que tinguem, fins fondre el formatge. Res de grill, amb aquest formatge millor que no; vol ser fos, no gratinat com un gruyère o un emmental.

En aquest cas, trobo que un bon vi blanc de la terra també li pot escaure perfectament.


Bon profit!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada